Så väljer du rätt kontorsstol

Många av oss sitter på sin kontorsstol upp till 7-8 timmar varje dag. Hur många timmar sitter du under en arbetsdag? Och hur sitter du? Sedan 1947 har vi hjälpt tusentals människor att hitta en kontorsstol som minskar risken för belastningsskador, rygg- och nackproblem. Gerdmans guide hjälper dig att hitta rätt kontorsstol för just dig.

 

Luta dig tillbaka och kika på vår kompletta guide kring hur du hittar en kontorsstol som passar just dig och dina behov.

 

Hur många timmar sitter du?

För att göra det enklare att välja rätt kontorsstol, har vi delat in sortimentet efter rekommenderad sittid. Ju fler timmar, desto mer ergonomisk stol behöver du.

 

4 timmar: Kontorsstol med enklare ergonomiska funktioner. Exempelvis hög eller låg ställbar rygg, ställbart sittdjup, fasta armstöd. Ett prisvärt men bra tips är kontorsstolen Fergus.

 

8 timmar: Fler ergonomiska funktioner, som nackstöd, viktinställning, ställbart sittdjup, rygg ställbar i höjd, plan sits, armstöd som är ställbara i sidled, höjdled, framåt, bakåt som standard. Kolla in Isa, vår storsäljare i segmentet.

 

12 timmar: Premiumstol med ställbar höjd, justerbar rygglutning på 18 grader och synkrongunga som ökar ergonomin och ger en bättre sittställning hela arbetsdagen. Ventilerad sittdyna. Vill du sitta kungligt? Ta en titt på Sverigestolen.

 

24 timmar: Ergonomisk non stop. Ett extra bra stöd under hela arbetspasset. Slitstarkt tyg, free float, viktinställning, sitsvinkling, skålad sits, ställbart nackstöd, ställbara armstöd, justerbart svankstöd, memory foam i sits, lätt att rengöra. Med mera. Här är operatörsrummens favorit: Höganäs.

Hur ofta byter du arbetsställning?

Kroppen mår bra av att byta position. Därför behöver du en stol med funktioner som gör det enkelt att variera sittställning och mekanismer som följer rörelsemönstret. Här är några av de vanligaste:

 

Permanentkontakt

Innebär att ryggstödet följer överkroppens rörelser samt ger stöd för ryggen. Sitsen är fast.

 

Synkrongunga

Innebär att sits och ryggstöd, vid frikoppling, följer kroppens rörelser synkroniserat.

 

Free float

Innebär att sits och rygg kan frikopplas och röra sig oberoende av varandra. Det är kroppen som bestämmer rörelseförloppet.

 

Balansgunga

Innebär att sits och rygg har en fast inställning som gungar synkroniserat utifrån en vippmekanism i mitten av stolen.

 

Knäledsgunga

Innebär att sits och rygg har en fast inställning som gungar synkroniserat utifrån en vippmekanism i främre delen av sitsen.

 

Säkerhetsmekanism

Förhindrar ”katapulteffekt” som kan uppstå när gungmekanismen frikopplas från låst läge till friläge.

Sitter du ergonomiskt?

Din stol ska vara ditt stöd under arbetsdagen. Tänk på ergonomin och välj en stol som enkelt kan ställas in och anpassas efter just din längd, vikt och storlek.

– Sitsens höjd från golvet.
– Sitsens djup.
– Ryggstödets höjd upp och ned.
– Sitsens och ryggens vinkel.
– Motståndet i gungning.
– Armstöd.
– Nackstöd.

 

Se hur du ställer in din kontorsstol

Vilken är din favoritfärg?

Gerdmans har ett stort och brett sortiment av ergonomiska kontorsstolar, från enkla modeller till premium. Du har stora valmöjligheter i material, tyger och färger.

Provsitt!

Rätt stol ökar arbetsglädjen, höjer energinivån och produktiviteten på jobbet. Fel stol kan ställa till det för ryggen, nacken och hälsan. När du beställer en stol från Gerdmans har du alltid möjlighet att prova kontorsstolen, innan du bestämmer dig.

 

;