Vår historia

Allt började med en idé

Året var 1947 och historien börjar med Sven Gerdman, entreprenören och uppfinnaren. Sven var en driftig ung man som strax efter andra världskriget startade upp sin lilla verksamhet i Malmö. Sven hade konstruerat ett lagersystem uppbyggt med brickor för att lättare kunna hålla reda på varorna i lagerutrymmen.

Utan att veta det hade Sven uppfunnit föregångaren till datorn och intresset för den tidsbesparande produkten blev naturligtvis stor.

 

Svens ambition var att erbjuda sina kunder den bästa lösningen och detta innebar att han kort efter lanseringen vidareutvecklade sitt lagersystem med ett hyllsystem. I dessa efterkrigstider föll valet på en trähylla, som vid den här tiden var billigare att tillverka än en av stål.

 

Nu kunde Sven erbjuda en heltäckande lösning och inte långt från att produkten var färdigutvecklad visade polisen ett stort intresse för produkten, som också blev till stor nytta i alla deras arkiv.1952 hade verksamheten växt till nio personer och det lilla kontorslagret var utbytt till kontor med större lager och en utställningslokal. Sven utökade då även sitt sortiment med kontorsmöbler och ännu mer produkter inom varuhantering.

 

Svens krav på kvalitet och struktur gjorde att han 1954 startade sin egen fabrik i Lockarp. Produktionen inrymdes i en liten bondgård som byggdes om till fabrikslokal som innehöll både snickeri och plåtverkstad. Nu kunde Sven ha full kontroll över produktionen. Tiden var nu inne för ytterligare expansion och Sven skaffade sig sin första återförsäljare i Göteborg och strax därefter Stockholm.

 

På 1960-talet gick inriktning mer mot butiksinredningar och nya kunder tillkom från branscher såsom konfektion, medicin och foto mm.

 

Åren gick och Sven fortsatte framgångsrikt med sin verksamhet. I början av 70-talet var återigen lagerutrymmena för små och Sven var tvungen att se sig om efter nya lokaler. Efter mycket förhandlande med olika fastighetsägare landade beslutet i att flytta hela verksamheten till Markaryd. Därigenom fick Sven dubbel utdelning med större lokaler, lägre hyra och en bra skyltplats utmed E4. Lagom till invigningen av de nya lokalerna såg även Gerdmans 24 sidiga katalog dagens ljus och Sven lär ha sagt ”näst konstruktionerna är reklamen det viktigaste för företaget”.

 

Några år senare kände Sven att han fullbordat sitt livsverk och sålde företaget.

 

Idag ägs Gerdmans av en den tyska koncernen Takkt AG. Gerdmanshyllan är fortfarande storsäljare men har fått sällskap av ca 16 000 andra artiklar. Svens anda vilar fortfarande över företaget där kvalitet och kundnytta är lika viktiga idag som för mer än 60 år sedan.

____________________________________________________________________________________________________________


Gerdmans Tidslinje

1947 – Grundad i Malmö med egen produktion av främst Gerdmanshyllan, som fortfarande finns i sortimentet.

1973 – Gerdmans etablerar sig i Markaryd, Småland, med över 8000 kvm stora lokaler.

1984 – Etablering i Norge. Gerdmans söker sig till vårt grannland och öppnar försäljningskontor i Sandvika.

1993 – Etablering i Danmark. Gerdmans slår sig in på den danska marknaden med försäljningskontor i Nivå.

1995 – Enbart Handel. Den egna produktionen säljs av och Gerdmans blir därefter ett renodlat handelsföretag.

1996 – Etablering i Finland. Gerdmans fullbordar etableringen i norden med försäljningskontor i Helsingfors.

1998 – Ny Internationell ägare. Den tyska koncernen TAKKT-AG köper Gerdmansgruppen.

2008 – Nybyggda Lokaler. I december 2008 stod Gerdmans nya, moderna lokaler färdiga för inflytt. Det nya lagret har en golvyta om 11.000 m² och alla de senaste hjälpmedlen för effektiv materialhantering. Detta gör att vi kan öka antalet lagerartiklar väsentligt och satsa inför framtiden.

Om Takkt AG

TAKKT är en av Europas och Nordamerikas ledande B2B-distanshandlare för kontorsinredning. Koncernens varumärken finns representerade i över 25 länder. I dotterbolagens sortiment finns fler än 175.000 produkter inom områdena företags- och lagerinredning, klassiska och designorienterade kontorsmöbler och tillbehör samt reklammaterial för såväl detaljhandeln som för restaurang- och hotellbranschen.

Om Davpack AB

Sedan oktober 2022 är Davpack och Gerdmans ett och samma företag. Det innebär att du hittar ett utvalt sortiment av emballage- och förpackningsmaterial här hos oss. 

Om Runelandhs Försäljning AB

Runelandhs som grundades 1972 är baserat i Kalmar och ingår sedan 2018 som ett dotterbolag till Gerdmans Inredningar AB. Runelandhs har en hög produktkompetens och en lång erfarenhet av arbetsplatser inom främst industri och lager.
;