Guide: Tips för en bättre ljudmiljö på kontoret

Öppna kontorsytor och hybridarbetsplatser är socialt härligt och bra för samarbetet. Men bakgrundsljud kan också skapa stress för hjärnan och ställa till det när du ska koncentrera dig. Akustik handlar om att fånga upp onödigt ljud. Gerdmans satsar på tysta rum med ljudisolerade poddar samt moderna och väldesignade ljudabsorbenter.

1. Absorbera mera!

Hårda material får ljud att reflekteras och skapar ekon. När ljudet absorberas av porösa eller mjuka material som akustikskärmar eller tak- och väggpaneler reduceras efterklangen och ljudmiljön blir mer harmonisk.

Väggabsorbenter

Ljudvågorna på kontoret studsar mellan väggarna. Sätt upp ljudabsorbenter på väggarna i prathöjd där människor rör sig mycket. Soneo Wall är kvadratiska väggabsorbenter som både är dekorativa och funktionella. Finns i flera färger.

Takabsorbenter

Ett hårt tak i sten eller betong förstärker oönskade ljud. Ljudabsorberande takskärmar är ett effektivt sätt att förhindra spridning av ljud. Kika på Scala som är en serie snygga vågformade takabsorbenter med inbyggd belysning. Eller innovativa Lily, lampan som är en ljudabsorbent.

2. Dämpa dig!

Dämpning handlar om att dela upp rummet i akustikzoner och förhindra att ljudet rör sig mellan arbetsplatser. Ljudabsorberande skärmar dämpar ljudet med hela 15 dB. Tysta rum dämpar ljudet med 100 procent.

Tysta rum

Rum i rummet som är helt ljudisolerade blir allt vanligare. Gerdmans har poddar i flera storlekar för en till fyra personer. Zen Pod Essentials är kompakta och ljudsäkra, har bra ventilation och belysning och är dessutom ett snyggt tillskott i varje interör.Bords- och golvskärmar

Skärmar med ljudabsorberande fyllning dämpar sorlet från dig själv och dina jobbarkompisar, enkelt och direkt. Softline Salsa är en stilren ljudabsorberande textilklädd skärm som finns i många moderna färger. Gerdmans har ett stort sortiment golv- och bordsskärmar.

3. Bonuskunskap: Diffusion!

En möbels form, material och yta påverkar också ljudmiljön. En veckad eller vågformad yta hejdar och splittrar ljudvågorna. Överkurs? Då avslutar vi med några enkla och självklara ljudslukare:

Textilier

Stoppade möbler och gardiner av gör mycket för ljudmiljön. Använd ett lite kraftigare tyg så blir effekten bättre. Mattor är också bra ljuddämpare i allmänhet, men i synnerhet mot störande ljudet ”klackar mot trägolv”.


Ibland kan det vara skönt med lite hjälp. Gerdmans erbjuder fri inredningshjälp och sköna ljudmiljöer.

 

 

;