<

Meny

Sex steg till en bättre arbetsplats

En bra arbetsplats ska vara säker, effektiv, dynamisk och trivsam. Att skapa en trivsam miljö kommer att påverka arbetsdagen positivt för alla inblandade. Vi har listat sakerna som är extra viktiga att ta hänsyn till.

1. Bra ljudmiljö

När vi befinner oss i en arbetsmiljö med distraherande ljud bidrar det till sämre koncentration, mer stress och irritation. Bullerrelaterade sjukskrivningar är något som är ett problem i många industrimiljöer. Små förändringar kan skapa en mer lugn och trivsam arbetsmiljö med bättre fokus och bättre hälsa som följd.

2. Personlig anpassning

Att satsa på produkter som är ergonomiska, flexibla och personligt anpassningsbara är ett enkelt sätt att öka effektiviteten och arbetsglädjen samt minska belastningsskador. Det kan handla om allt från höj- och sänkbara skrivbord och justerbara arbetsstolar till ergonomiska arbetsmattor som minskar belastning och skapar dynamik även vid stående arbete.

3. Belysning

Ur ergonomisk synpunkt är det inte bara arbetsställningen som behöver tas hänsyn till utan även arbetsbelysningen är av största vikt för bra resultat och för att undvika onödiga belastningsskador. Arbetsbelysning är något som ofta glöms, men som är en av de viktigaste faktorerna på en arbetsplats. Studier visar även att vi blir piggare och presterar bättre av naturligt ljus. Du kanske inte kan påverka lokalens fönster men se till att de inte skyms av gardiner, persienner och annat.

4. Kreativ miljö

För att dina anställda ska kunna vara inspirerade och kreativa krävs mer än ett skrivbord och en kontorsstol. Hela deras arbetsmiljö bör vara just inspirerande – gärna med högt till tak, luftig atmosfär och bra ljuskällor.

5. Säkerhet

Säkerhet och kontroll i potentiellt farliga miljöer är bland det viktigaste du som arbetsgivare kan erbjuda för att skapa en trygg arbetsmiljö. Därför bör all inredning anpassas efter arbetsplatsens säkerhetsbehov. 

6. Funktionalitet eller design?

Beroende på vilken typ av organisation du driver ska inredningen förstås vara anpassad efter dina behov. En industriarbetsplats ställer betydligt högre krav på säkerhet och mindre krav på design medan det på till exempel en reklambyrå är tvärtom. En god arbetsmiljö är värt att investera i. Personalen trivs, sjukfrånvaron minskar och kreativiteten ökar.