Vår guide till skrivbordsbelysning

Skrivbordsbelysning

I dagens samhälle är det moderna kontoret en trivsam och ergonomisk arbetsplats där vi har ergonomiska hjälpmedel för det mesta av våra arbetsuppgifter. Men ofta är det något som saknas, nämligen rätt skrivbordsbelysning. Rätt belysning hjälper till att spara på både miljön och dina pengar, samt förbättrar i din arbetsmiljö. Vi har tagit fram en liten ljusskola som hjälper dig förbättra din belysning på jobbet, allt du behöver tänka på!

Rätt belysning på den flexibla arbetsplatsen

Att ha ett höj och sänkbart skrivbord är nästan standard på de flesta svenska arbetsplatser i dagsläget, men ibland kan det skapa problem med skrivbordsbelysning. Ibland sitter din kontorsarmatur för lågt ner och man skapar skuggor på skrivbordet när man står upp som inte syns när man sitter ner. En skrivbordslampa är en bra lösning på problemet, då en skrivbordslampa följer med skrivbordet när det höjs upp och ner. Med en skrivbordslampa får du alltid en ljuskälla i rätt höjd, oberoende om du sitter eller står. En skrivbordslampa funkar utmärkt som läslampa för de papper man arbetar med under dagen.

 

Så kan man inte ha en bra allmänbelysning på kontoret för att undvika problemet? Tyvärr är det inte så enkelt, vi är alla olika som individer vilket gör att behovet vi har av belysning är olika från person till person. Tittar man i lagen har även Arbetsmiljöverket krav på hur skrivbordsbelysning på en arbetsplats är utformad (AFS 2009:2 11 §):

 

”Belysningen ska anpassas till de arbetandes olika förutsättningar och de synkrav som arbetsuppgifterna ställer. Belysningen ska ha en för den enskilde lämplig fördelning och riktning. Bländning ska undvikas så långt det är möjligt.”

Bordslampa

Det moderna kontoret med sin flexibla miljö ställer därför helt nya krav på ljuset i arbetsmiljön. Om du placerar en skrivbordslampa på varje skrivbord skapar du möjligheten för varje enskild medarbetare att få rätt ergonomisk belysning. Med en skrivbordslampa har du även möjligheten att sänka allmänbelysningen i rummet, vilket gör att du kan spara pengar i det långa loppet. Viktigt att tänka på är risken att en skrivbordslampa bländar dina kollegor om du höjer ditt skrivbord, tänk därför på att ha en skrivbordslampa som är väl avbländad och inte skapar ljusreflexer.

Hur ställer du in din skrivbordslampa rätt?

Att ställa in sin skrivbordslampa borde väl inte vara några problem eller hur? Det är väl bara att placera den på skrivbordet? Nej inte riktigt, det finns en del saker man bör tänka på. Har du en skrivbordslampa med asymmetriskt ljus behöver din skrivbordslampa vara direkt över det du vill belysa. Med ett asymmetriskt ljus sprids ljusbilden bredare över ytan, vilket gör att du kan placera din skrivbordslampa längre bort. Väljer man en skrivbordslampa med symmetrisk ljus får man en bra punktmarkering, vilket är bra för de arbetsuppgifter som kräver med detaljarbete eller inspektion. Är du högerhänt ska du placera din skrivbordslampa på din vänstra sida och vice versa. Du undviker då att skugga det du läser med din arm, då ljuset faller från motstående sida (vilket är bra när du läser eller skriver). Placera din skrivbordslampa under ögonhöjd så behöver du inte riskera att blända dig själv.

Hur kontrollerar du om du har bra ljus på din arbetsplats?

Solljus

Att ta en kritisk blick på sin arbetsplats och dess belysning kan vara fördelaktigt, oftast får man en inblick i var arbetsbelysningen kan förbättras för att få en bättre arbetsmiljö. Gör enligt följande för att se var det kan förbättras:

 

Sitt i din kontorsstol och kontrollera din omgivning med ett kritiskt öga. Har du något omkring dig som bländar dig? Finns det reflektioner? Har du direkt solljus på skärmen?

 

Ta upp din hand och skydda ögonen med handflatan, blir det någon skillnad? Du kan testa genom att ha handen ovanför och på sidorna, allt ljus behöver inte komma från toppen. Känner du en skillnad och märker att ljuset känns bättre har du antagligen problem med bländande ljus. Försök hitta var källan till det bländande ljuset kommer från och fundera på hur du kan undvika problemet.

 

Genom att arbeta aktivt med ljuset på din arbetsplats har du även möjligheten att förbättra din arbetsmiljö till det positiva!

Divider

Vi på Gerdmans har ett brett utbud av kontorsarmatur, skrivbordslampor och läslampor, allt du behöver för att förbättra på din arbetsplats. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor kring hur du kan förbättra din arbetsmiljö. Tillsammans bygger vi bättre arbetsplatser!

 

;