Vår guide till omklädningsskåp

Omklädningsskåp

Ett klädskåp är oftast det första anställda ser när de börjar sin arbetsdag och det sista de ser när de lämnar sin arbetsplats för dagen. Att ha ett snyggt och prydligt omklädningsrum med moderna klädskåp är med andra ord extra viktigt för trivseln på jobbet. För vem vill börja och sluta dagen med ett stökigt omklädningsrum där klädskåpen inte håller måttet? Vi på Gerdmans har satt ihop en liten guide som hjälper dig i valet av ditt nästa klädskåp, allt du behöver tänka på för att få ett så bra omklädningsrum som möjligt!

Vilken typ av ventilation är rätt för ditt klädskåp

Det första du bör tänka på är vilken miljö ditt nya klädskåp ska befinna sig i. I en smutsig industrimiljö kan det ibland behövas bättre ventilation än standard i ett klädskåp för att de ska fungera tillfredställande. Klädskåp kommer med en passiv självventilering som standard, men det finns varianter man kan koppla till mekanisk ventilation på. Med mekanisk ventilation menas att man kopplar på en aktiv ventilationstrumma till skåpen, vilket gör att ventileringen invändigt i skåpet går snabbare och du blir av med dofter och odörer enklare. Denna typ av lösning är vanlig på industrier där man arbetar med svetsning eller brandstationer som exempel.

Vad skiljer på klädskåp i plåt och trä

Fördelen med ett klädskåp gjort i plåt är att du får ett stryktåligt skåp som får en längre livslängd jämnfört med ett klädskåp gjort i trä. Ett klädskåp i plåt klarar även av fuktiga kläder bättre än ett klädskåp i trä då du inte behöver vara oroad över att vätskan sugs upp av materialet. Trä som material ger ett naturligare utseende vilket ibland kan vara den önskade effekten. Ett klädskåp i trä har också som fördel att de inte låter lika högt som varianter i plåt, det blir mindre slammer och ljudvolymen i omklädningsrummet hålls ner. Till många av våra klädskåp i plåt finns det även möjligheten att kombinera en plåtstomme med en trädörr, du får då det bästa av båda världar!

Underrede till omklädningsskåp

Skillnader och fördelar med olika typer av underrede

Till de flesta typer av klädskåp finns det tre olika typer av underrede, sockel, benställning eller benställning med sittbänk. Med en sockel underlättar man för städarna i omklädningsrummet, då de inte behöver städa under skåpet för att hålla rent. En benställning till ett klädskåp gör att nivån på skåpet kommer upp, vilket i sin del gör det enklare att komma åt sakerna i skåpet. Man får även möjligheten att ställa skor under skåpet, vilket kan vara bra om man vill ha ett ombyte eller två i skåpet. Med en benställning med sittbänk undviker man behovet av att ha en separat omklädningsbänk i mitten av omklädningsrummet som tar plats, och kan på så sätt optimera utrymmet för en större mängd människor. Att ha någonstans att sitta ner när man byter om är viktigt, väljer man inte en variant av klädskåp med inbyggd sittbänk är alltid rekommendationen att i alla fall ha en bänk i omklädningsrummet.

Omklädningsrum 

Hur löser man trånga utrymmen i omklädningsrummet?

Om det är trångt med utrymme i omklädningsrummet men du har ett stort behov av klädskåp för personalen är tipset att titta på Z-skåp som en lösning. Ett Z-skåp är en typ av klädskåp där man får två dörrar på samma yta som en normal dörr, ena halvan av dörren är större medan den andra halvan är smalare. Det gör att du i ett Z-skåp enkelt kan få in ett par skor på den större delen och ett ombyte på den smala delen. Du kan med andra ord få in dubbelt så mycket personal på samma yta som med vanliga skåp! Det kallar vi för utrymmesoptimering!

Divider

Genom att tänka igenom vilket alternativ av klädskåp som passar din arbetsplats bäst har du möjligheten att bygga ett omklädningsrum som ger alla dina medarbetare en riktigt bra arbetsdag! Om du har frågor eller funderingar kring hur du kan optimera på just din arbetsplats kan du alltid kontakta oss på Gerdmans, vi hjälper dig mer än gärna. Tillsammans bygger vi bättre arbetsplatser!

 

;