Undvik att sitta på jobbet med en rejäl ståmatta

Ståmatta

När man pratar om ergonomi tänker nog många på hur man ska sitta på ett korrekt och bekvämt sätt, eller hur man ska undvika att få en skada genom ett felaktigt lyft eller liknande. I dagens samhälle arbetar många av oss på ett kontor eller har ett arbete som innebär mycket stillastående, därför är det även viktigt att tänka på vår ergonomi när vi står stilla under längre perioder. Med en ståmatta eller arbetsplatsmatta får du ett bekvämt ergonomiskt underlag som gör det mjukt och skönt att stå upp längre under arbetstid.

En ståmatta avlastar dina knän och leder

Ståmatta2

Som människor är vi skapta för att hålla vår kropp i rörelse, det är när vi börjar få mer statiska rörelsemönster som problem kan uppstå i form av förslitningsskador på kroppen. Att kunna växla mellan att stå upp och sitta ner gör att vi får en mer dynamisk vardag, vilket är fördelaktigt för vår kropp. Om du någonsin stått upp en hel arbetsdag på ett hårt underlag vet du hur det känns med stela muskler och leder i rygg, ben och fötter. Det beror på att din kroppsvikt hela tiden belastar dina leder och muskler. Sker det ingen omväxling i form av underlag eller av att du rör på dig, försämras din blodcirkulation i dina muskler vilket leder till stelhet.

En ståmatta eller arbetsplatsmatta är ett utmärkt hjälpmedel för att förbättra arbetsmiljön för dina fötter. Den mjuka mattan förhindrar dig från att bli stillastående då du omedvetet flyttar på dina fötter med små rörelser för att parera det flexibla underlaget. Genom att konstant parera underlaget ökar du blodcirkulationen i fötter och ben vilket gör att du orkar mer under arbetsdagen och slipper stelhet och smärta i dina muskler. I arbete där du rör dig över en mindre yta, till exempelvis framför ett höj och sänkbart skrivbord eller vid kassan i en butik, avlastar din ståmatta fötter, knä och rygg. Vid varje steg eller rörelse dämpar mattan stöten mot foten, precis på samma sätt som en joggingsko fungerar under en löprunda. Med hjälp av en arbetsplatsmatta kommer du känna dig piggare och få mer energi och i det långa loppet slipper du fysiskt obehag.

Välj din ståmatta eller arbetsplatsmatta efter miljön den ska vara i

Arbetsplatsmatta

Beroende på om du arbetar i en industriell miljö eller kontorsmiljö är kraven du ställer på din matta olika. Det är viktigt att välja rätt matta efter vilken miljö den ska vara i och vilket behov som finns på plats. En arbetsplatsmatta gjord av naturgummi är skön att stå på, slitstark och töjbar. Naturgummi tål vätska men mattan passar bäst i en torr miljö där inga starka kemikalier används. Är det i en tyngre industri din matta ska användas är rekommendationen att titta på en mattan gjord av nitrilgummi eller syntetgummi. En matta gjord av de materialen tål stora påfrestningar och är resistent mot de flesta typer av oljor, fetter samt kemikalier. För en kontorsmiljö är en ståmatta med klädd topp det perfekta alternativet. Med sin klädda topp smälter ståmattan enkelt in i arbetsmiljön utan att stå ut och blir ett snyggt inredningsalternativ.

Glöm inte att byta ut din ståmatta eller arbetsplatsmatta regelbundet så du hela tiden står på ett underlag som ger dig rätt stöd.

;