Trygga din arbetsplats för alla som är på väg tillbaka!

Trygga

För alla som suttit i trygghet hemma och arbetat under en lång period kan hotet från pandemin upplevas öka stort när det är dags att återvända till arbetsplatsen. Då är det viktigt att arbetsgivaren tar ledningen för ansvaret i smittskyddsfrågan, så att alla medarbetare vet vad som gäller och kan känna sig trygga.

Kommunikation, delaktighet och individuellt ansvar

Det är viktigt att kunna hålla distansen till varandra för att undvika eventuell smittspridning. Därför behöver ni se över era rutiner, processer, möbleringar, etc. Börja gärna med kalla till ett digitalt möte där du som ansvarig från arbetsgivarens håll tydligt informerar om det aktuella läget och vilka åtgärder som behöver göras. För att alla ska bli engagerade kan ni sedan tillsammans diskutera hur dessa förändringar kan göras på bästa sätt. Ingenting kommer fungera om inte alla är överens om att ta eget ansvar när det gäller att följa de restriktioner som bestäms. Tänk på att ta hänsyn till allas olikheter. Riskbilden och rädslan skiljer sig åt! Arbetsgivarens roll är att skapa förutsättningar för att det ska kunna fungera tryggt i verkligheten.

Distansjobb

Behåll en generös inställning till distansjobb

Det är bättre att jobba hemifrån även vid minsta lilla förkylningssymtom. Sätt bestämda regler för hur många dagar utan symtom som ska passera innan återkomst till arbetsplatsen. Låt inte alla komma tillbaka samtidigt.

 

Sätt upp tydliga hygienrutiner. Tvätta alltid händerna vid ankomst till jobbet, innan lunch, fika och några gånger extra varje dag, förutom självklart vid toalettbesök. Använd pedalhinkar och se till att alltid ha tvål, handsprit och pappershanddukar i lager. 

 

Möjliggör säkert avstånd. Möblera om, sätt upp skärmar och hostskydd för dem med externa kontakter. Visa tydligt hur nära varandra medarbetare får stå genom markeringar på golv och vid arbetsstationer. Bestäm hur många som får vistas samtidigt i mötesrummen. Schemalägg lunch- och fikapauser så att det inte blir trängsel i köket. 

 

Satsa på noggrann städning.  Se till att gemensamma ytor som mikrovågsugn, kylskåp, dörrhandtag, larmdosan, hissknappar, strömbrytare och tangentbord, rengörs med desinfektion regelbundet. Sätt upp ett städschema som visar när rengöring senast är gjord.

Digital

Utveckla det digitala mötet.

Planera för att det blir svårt att genomföra tjänsteresor även i höst. Hur kan ni utveckla de digitala mötena? Snegla gärna på vad andra gör, det föds många bra idéer just nu. 

 

Håll kommunikationen vid liv.Håll kontakten med dem som jobbar hemifrån så att de känner sig involverade. Gör regelbundna avstämningar och låt alla få tycka till om hur det känns eller om något behöver ändras. Ingen ska behöva vara rädd för att gå till jobbet. 

 

Minska smittrisken. På Gerdmans har vi ett brett utbud av produkter som hjälper till att hindra smittspridning. Allt från handsprit och munskydd till avskärmningar, märktejp och hostskydd.

Vi på Gerdmans har många tips och råd, vi hjälper dig skapa en bättre och tryggare arbetsplats. Tveka inte att höra av dig till oss med dina frågor och funderingar!

;