Trendspaning från möbelmässan

 Världens största mässa för skandinavisk möbeldesign och ljusdesign, Stockholm Furniture & Light Fair, har gått av stapeln för 2019. Mässan är ett självklart besöksmål för alla inredningsintresserade, där föreläsningar, utställningar och workshops ger en försmak av det kommande året. Några av de mest tongivande inredningstrenderna under 2019 är trä av alla de slag, mjuka strömlinjeformade möbler, skandinaviskt och japanskt formspråk och hållbar design. Årets tydligaste färgtrender går i naturligt jordnära toner, grönt och bärnsten. Vi på Gerdmans har varit på möbelmässan för inspiration, och delar här med oss av våra intryck!

Moob bild 1

Skandinavisk design möter Japanskt formspråk 

På årets mässa ser vi att det skandinaviska och japanska formspråket möts i en harmonisk och strömlinjeformad minimalism. Det är avskalade och rena linjer med ett rogivande formspråk där det naturliga är framträdande, och då främst ljusa träslag. Hantverket hyllas i noga utvalda material, vilket man nu ser i allt från finsnickrade detaljer till stora möbler. Det är ett behagligt och mjukt formspråk som lyfter det vackra i naturen, en klar inredningstrend under 2019. 

Moob bild 2

Inbjudande runda former

Inredningsåret 2019 välkomnar oss med sitt runda och inbjudande formspråk. Vi väljer bort det kantiga och hårda till fördel för det strömlinjeformade och mjuka som låter möblerna ta plats och vara en välkomnande punkt i rummet. Gärna i material som ull och lin med mjuka färger ton i ton, ofta i kombination med släta träytor som ger variation och liv.

Moob bild 3

Färgtrender inom inredning

Ur den dämpade jordiga paletten av färg letar sig mer färgstarka brända toner fram. Det är ett spektrum som går från en bas av naturliga grå och beige nyanser till de varma färgerna terrakotta, rost och bärnsten. Vi ser heller inget slut på den gröna trenden som stannar kvar och hittar nya nyanser, gärna som lätt gråtonade och matta i både lätta och djupa toner vilket skapar färgskiftningar som är behagliga för ögat. Helhetskänslan är en harmonisk och behaglig inredning utan att vara färglös.

Moob bild 4

Hållbarhet och miljö är i tiden

Under flera år har branschen haft fokus på hållbar inredning och det är en fortsatt stark trend under 2019. Möjligheterna är många och allt fler spännande alternativ dyker upp på marknaden. Spillmaterial från egen produktion får nytt liv, lin som traditionellt används till linnetyg kan utgöra stomme i exempelvis en stol, återvunna material som aluminium, stål och plast återanvänds mer och mer i kontorsmöbler. Vill man att inredningen ska vara helt nedbrytbar kan potatisstärkelse, skal från citrusfrukter och vetekli vara några av ingredienserna i produktionen. Listan på innovativa lösningar kan göras lång och vi lär se mycket mer av det här framöver. 

Moob bild 5

Låt känslorna ta plats

Framtidens kontor utvecklas mot att vara mer lyhörda för individens behov, där varje känsla ska få ta plats. Historiskt har vi gått från egna små kontor till öppna landskap och under senare år har man mer och mer börjat skapa ”rum i rummet” i de öppna kontorsytorna. Nu går trenden mot att dela in i zoner ännu mer. Personer på arbetsplatsen har olika behov sinsemellan och samma person kan dessutom ha olika behov under dagen.  Genom att särskilja miljöer med hjälp av interiör, belysning, ljud, ljus, färg och växter kan man skapa zoner som ger olika känslor. Ytor som tillgodoser behov av lugn och ro, inspiration, samarbete och innovation och som finns tillgängliga för alla när helst man önskar. 

Moob bild 6

Optimerade arbetsstationer

Att optimera och effektivisera arbetsytor ligger i tiden, en mobil livsstil och mer aktivitetsbaserad arbetsplats har blivit mer vanlig. Det ställer dock annorlunda krav på våra arbetsplatser, oftast måste man hitta andra lösningar för att få ordning på sin vardag. Det blir allt vanligare att ansluta kabel direkt till en laptop istället för att använda en docknings-station, där allt är färdigkopplat på arbetsbordet. Skärmar, skrivblock och pennor med mera går att trolla bort från bordsskivan med hjälp av olika toolbars där man får en friare skrivbordsyta. Datorer, sladdar och papperskorgar kan hängas upp under skrivbordet med hjälp av liftsystem, vilket skapar benutrymme och prydlighet på golvet. Enkla och smidiga lösningar som bidrar till att skapa en bättre arbetsplats!