Så förbättrar du din ljudmiljö

Störande ljud på jobbet blir ett stort problem för den som behöver lugn och ro. Ljud är lite som vatten – det läcker in i genom minsta springa. Dock finns det en mängd olika lösningar på problemet, att inreda med mjuka ytor till att dämpa med ljudabsorbenter i form av bordsskärmar eller golvskärmar.

 

En dåliga ljudmiljö är ett vanligt problem på arbetsplatsen. Ljudet blir till ett störningsmoment som påverkar vår arbetsro och koncentration. Med våra 9 tips kan du få lite mer arbetsro i vardagen:

Förbättra din ljudmiljö

- Bokhyllor med stängd förvaring i form av dörrar kan se vackert och prydligt ut, men det reflekterar ljudet vilket ökar oljud. Använd istället öppna bokhyllor fyllda med böcker eller pärmar för att hjälpa till att reducera oljud. 

 

- Växter är en naturlig ljuddämpare då dess bladverk gör att oljud bryts upp, samt att du får ett trevligare inslag på kontoret.

 

- Tänk på att sätta din mobil på ljudlöst! Då slipper du distraheras av din ringsignal samt att du slipper störa dina kollegor!

 

- Möbeltassar minskar skrapljud från stolsben och gör att stolen glider lättare på golvet. Se till att byta ut skadade möbeltassar så spar du både på golv och öron.

 

- Textilier hjälper till att dämpa ljudnivån. Det kan exempelvis vara draperier eller mattor, desto mer tyg och veck, desto bättre! Tyg hjälper till att diffusera ljud och hindrar det från att studsa runt i rummet.

 

- Stoppade möbler i form av en kontorsstol eller soffa dämpar ljud då deras form gör att ljudvågorna inte studsar rundor.

 

- Bordsskärmar och golvskärmar med ljudabsorberande fyllning är ett perfekt verktyg för kontoret. De ger insynsskydd och skapar en avskild arbetsplats där man kan fokusera på sin arbetsuppgift. Se till att skärmen är tillräckligt hög så man inte pratar över skärmen med munnen, då hjälper den mindre.

 

- Anslagstavlor i textil eller kork hjälper till att dämpa ljud på samma sätt som en tavla. Du får en plats att sätta upp dina papper samtidigt som du dämpar ljud, två flugor i en smäll!

 

- Ljudabsorbenter för vägg diffuserar ljudet och ”suger upp” det, och kan bli ett trevligt inslag i inredningen. Prova att kombinera flera olika färger och former för att lyfta en tom vägg till nya höjder!

 

;