Rätt belysning på kontoret: Håll energin uppe och förbrukningen nere

belysning

Hur viktig är ljussättningen på kontoret? Jätteviktig, dels för att få till en behaglig ljusmiljö och dels för du ska kunna hålla energin och koncentrationen uppe vid din arbetsplats. Så slösa med ljus, men använd sparsamma ljuskällor. LED använder 85 procent mindre energi än traditionella glödlampor.

Rum och arbetsplatser kan se olika ut, men basen är densamma. Undvik för stora ljusskillnader i ett kontorslandskap. Det kan upplevas störande och blända ögat. Tänk också på att anpassa belysningen efter individen och miljön runt omkring. Ibland arbetar du sittande, ibland stående, ibland i en lounge eller ett mötesrum.

Rätt mix av ljuset får dig att må bättre och orka prestera hela dagen:

• Dagsljus: Naturligt ljus är grunden för lokalens belysning under den ljusa delen av året och dygnet. Lika betydelsefullt för arbetsmiljön som för människors välmående.

• Allmänbelysning: Armaturer, oftast taklampor, som ger ett spritt allmänljus över hela rummet. Ska vara flimmerfritt för att vi ska må bra.

• Punktbelysning: Golv- och skrivbordslampor ökar koncentrationen. Med arm och huvud kan du rikta ljuset och minska reflektioner i exempelvis datorskärmen.


Ibland kan det vara skönt med lite hjälp. Gerdmans erbjuder fri inredningshjälp och rätt belysning.

;