Meny

Kemikalieskåp & Miljöskåp

Läs mer om
per sida
Visning
Hyllplan till Kemikaliehylla
komplett hyllplan, BxD 1200 x 600 mm

Kemikalieskåp & Miljöskåp

När det kommer till förvaring av brandfarliga och hälsovådliga vätskor är det viktigt att skyddet du använder dig av klarar av uppgiften på rätt sätt. Ett brandskåp, kemikalieskåp, gasolskåp, gasskåp, miljöskåp eller syraskåp är alla specialiserade skåp anpassade för den specifika uppgiften. Vi på Gerdmans har ett brett utbud av förvaringslösningar för alla typer av behov, tillsammans bygger vi bättre arbetsplatser!

Tips till dig som ska förvara brandfarliga och hälsovådliga vätskor

Vid köp av ett brandskåp, kemikalieskåp, gasolskåp, gasskåp, miljöskåp eller syraskåp finns det en del frågor man bör ställa sig innan man köper, så man vet att man får en korrekt förvaring för ens behov.

1. Ta fram säkerhetsdatablad och CAS nummer

Ta reda på vilken karaktär ämnena som ska förvaras har, om det är miljöfarliga, frätande, brandfarliga, oxiderande eller explosiva ämnen. Genom att ta fram ett säkerhetsdatablad får du fram riktlinjer och rekommendationer för hur ämnet du ska förvara bör förvaras.

2. Ska förvaringen ske inomhus eller utomhus?

Fundera på om ditt brandskåp, kemikalieskåp, miljöskåp, gasolskåp, gasskåp eller syraskåp ska stå inomhus eller utomhus. Vilken lösning passar ditt företag bäst?

3. Hur stora mängder av ämnet ska förvaras?

Hur stora eller små mängder av ditt ämne ska du förvara? Tänk på volymen ämnet tar upp, hur många liter det handlar om eller liknande. De olika typer av brandskåp, kemikalieskåp, miljöskåp, gasolskåp, gasskåp och syraskåp vi har kan förenkla förvaringen beroende på storleken av volym som ska förvaras. Tänk gärna på dagsbehovet men även på behovet inför framtiden, kommer ni att behöva mer förvaring inom kort?

4. Tänk på spill!

Vid förvaring av brandfarliga och miljöfarliga ämnen finns det krav på spillkapacitet på din förvaringslösning. Det betyder att din förvaring ska ha möjligheten att samla upp spill om en behållare skulle spricka. Beräkna vad som gäller enligt följande: 100 % av den största behållaren och 10 % av resterande. I ett vattenskyddsområde måste din förvaring klara 100 % av uppsamlingsvolymen. Ett skåp med spilltråg fungerar för de flesta lösningar, men är du osäker går det att kontakta oss för mer hjälp.

5. Går det att förvara mina ämnen tillsammans?

Kontrollera så de olika ämnena du ska förvara inte reagerar med varandra. Om dina kemikalier har en risk för att reagera med varandra är rekommendationen att inte förvara dem på samma hylla eller plats i ditt brandskåp, kemikalieskåp, miljöskåp, gasolskåp, gasskåp eller syraskåp. För en del farliga ämnen finns det föreskrifter i lag vad som gäller.

6. När måste mitt kemikalieskåp, miljöskåp eller syraskåp vara ventilerat?

Om dina kemikalier förvaras i en öppen förpackning bör du ventilera ditt skåp med en ventilationsfläkt. Många av våra kemikalieskåp, miljöskåp och syraskåp går att få med möjlighet till mekanisk ventilation. Vi har även varianter som är självventilerade som kan fungera för olika typer av ämnen. Kontrollera vad som gäller för just ditt ämne så du får korrekt ventilation.

Har du frågor eller funderingar kring förvaring av farliga ämnen?

Är du osäker på vilken typ av kemikalieskåp, brandskåp, gasolskåp, gasskåp, miljöskåp eller syraskåp som passar för just din verksamhet? Tveka inte att kontakta oss på Gerdmans, du kan nå oss via telefon, chatt eller mail. Vi hjälper dig mer än gärna med dina frågor! Vi har alltid 7 års garanti och fri frakt, oberoende vad du köper för produkt. Vi har även 30 dagars fri returrätt på alla köp, och kan skicka det mesta från vårt lager inom 24 timmar.

Har du inte hittat vad du letar efter? Vi har möjligheten att få fram fler alternativ än vad vi visar på vår hemsida, det är bara att fråga!