<

Meny

Skrivbordslampa & Skrivbordsbelysning - Lys upp din arbetsplats

Läs mer

Alltid fraktfritt
och 7 års garanti
– helt enkelt

per sida
Visning
Skrivbordslampa LED Halland
4W, 450 lumen, 2700K, varmvitt ljus
 • 3-ledad arm
 • På/av knapp
 • Varmvitt ljus
Skrivbordslampa LED Vasa
grå, 5-steg dimmer, USB, 9W 500 lumen, kall/varmvitt ljus
 • 2-ledad arm
 • USB uttag
 • 5-stegs dimmer
Skrivbordslampa LED Troms
 varianter
3-stegs dimmer, 8W 600 lumen, varmvitt ljus
 • 3-ledad arm
 • 3-stegsdimmer
 • Varmvitt ljus
Skrivbordslampa LED Finnmark
 varianter
4-steg dimmer, 4,8W 360 lumen, kall/varmvitt ljus
 • 3-ledad arm
 • 4-stegsdimmer
 • Kall och varmvitt ljus
Skrivbordslampa LED Kronoberg
6-steg dimmer, USB, 9W 500 lumen, kall/varmvitt ljus
 • Basmodell
Förstoringslampa LED Norrbotten
2,25x förstoring, 5W 500 lumen, kallvitt ljus
 • För precisionsarbete
 • 3-ledad arm
 • Bordsfot och klämfäste
Kontorsarmatur LED Akersund
 varianter
5 m sladd, 40W 6000 lumen
 • Takpendel
 • Inkl. kabel och kontakt
Kontorsarmatur LED Lappland
5 m sladd, 20W 3000 lumen
 • Takpendel
 • Inkl. kabel och kontakt

Skrivbordslampa & Skrivbordsbelysning - Lys upp din arbetsplats

I dagens samhälle är det moderna kontoret en trivsam och ergonomisk arbetsplats där vi har ergonomiska hjälpmedel för det mesta av våra arbetsuppgifter. Men ofta är det något som saknas, nämligen rätt skrivbordsbelysning. Rätt skrivbordsbelysning hjälper till att spara på både miljön och dina pengar, samt förbättrar i din arbetsmiljö. Vi har tagit fram en liten ljusskola som hjälper dig förbättra din skrivbordsbelysning på jobbet, allt du behöver tänka på!

Rätt skrivbordsbelysning på den flexibla arbetsplatsen

Att ha ett höj och sänkbart skrivbord är nästan standard på de flesta svenska arbetsplatser i dagsläget, men ibland kan det skapa problem med skrivbordsbelysning. Ibland sitter kontorsarmatur för lågt ner och man skapar skuggor på skrivbordet när man står upp som inte syns när man sitter ner. En skrivbordslampa är en bra lösning på problemet, då en skrivbordslampa följer med skrivbordet när det höjs upp och ner. Med en skrivbordslampa får du alltid en ljuskälla i rätt höjd, oberoende om du sitter eller står. En skrivbordslampa funkar utmärkt som läslampa för de papper man arbetar med under dagen.

Så kan man inte ha en bra allmänbelysning på kontoret för att undvika problemet? Tyvärr är det inte så enkelt, vi är alla olika som individer vilket gör att behovet vi har av skrivbordsbelysning är olika från person till person. Tittar man i lagen har även Arbetsmiljöverket krav på hur skrivbordsbelysning på en arbetsplats är utformad (AFS 2009:2 11 §):

”Belysningen ska anpassas till de arbetandes olika förutsättningar och de synkrav som arbetsuppgifterna ställer. Belysningen ska ha en för den enskilde lämplig fördelning och riktning. Bländning ska undvikas så långt det är möjligt.”

Det moderna kontoret med sin flexibla miljö ställer därför helt nya krav på ljuset i arbetsmiljön. Om du placerar en skrivbordslampa på varje skrivbord skapar du möjligheten för varje enskild medarbetare att få rätt ergonomisk skrivbordsbelysning. Med en skrivbordslampa har du även möjligheten att sänka allmänbelysningen i rummet, vilket gör att du kan spara pengar i det långa loppet. Viktigt att tänka på är risken att en skrivbordslampa bländar dina kollegor om du höjer ditt skrivbord, tänk därför på att ha en skrivbordslampa som är väl avbländad och inte skapar ljusreflexer.

Hur ställer du in din skrivbordslampa rätt?

Att ställa in sin skrivbordslampa borde väl inte vara några problem eller hur? Det är väl bara att placera den på skrivbordet? Nej inte riktigt, det finns en del saker man bör tänka på. Har du en skrivbordslampa med asymmetriskt ljus behöver din skrivbordslampa inte vara direkt över det du vill belysa. Med ett asymmetriskt ljus sprids ljusbilden bredare över ytan, vilket gör att du kan placera din skrivbordslampa längre bort. Väljer man en skrivbordslampa med symmetrisk ljus får man en bra punktmarkering, vilket är bra för de arbetsuppgifter som kräver med detaljarbete eller inspektion. Är du högerhänt ska du placera din skrivbordslampa på din vänstra sida och vice versa. Du undviker då att skugga det du läser med din arm, då ljuset faller från motstående sida (vilket är bra när du läser eller skriver). Placera din skrivbordslampa under ögonhöjd så behöver du inte riskera att blända dig själv.

Hur kontrollerar du om du har bra ljus på din arbetsplats?

Att ta en kritisk blick på sin arbetsplats och dess skrivbordsbelysning kan vara fördelaktigt, oftast får man en inblick i var arbetsbelysningen kan förbättras för att få en bättre arbetsmiljö. Gör enligt följande för att se var det kan förbättras:

Sitt i din kontorsstol och kontrollera din omgivning med ett kritiskt öga. Har du något omkring dig som bländar dig? Finns det reflektioner? Har du direkt solljus på skärmen?

Ta upp din hand och skydda ögonen med handflatan, blir det någon skillnad? Du kan testa genom att ha handen ovanför och på sidorna, allt ljus behöver inte komma från toppen. Känner du en skillnad och märker att ljuset känns bättre har du antagligen problem med bländande ljus. Försök hitta var källan till det bländande ljuset kommer från och fundera på hur du kan undvika problemet.

Genom att arbeta aktivt med ljuset på din arbetsplats har du även möjligheten att förbättra din arbetsmiljö till det positiva!

Har du frågor eller funderingar kring skrivbordsbelysning?

Är du osäker på vilken typ av skrivbordslampa, läslampa eller kontorsarmatur som passar för just din verksamhet? Tveka inte att kontakta oss på Gerdmans, du kan nå oss via telefon, chatt eller mail. Vi hjälper dig mer än gärna med dina frågor! Vi har alltid 7 års garanti och fri frakt, oberoende vad du köper för produkt. Vi har även 30 dagars fri returrätt på alla köp, och kan skicka det mesta från vårt lager inom 24 timmar.

Har du inte hittat vad du letar efter? Vi har möjligheten att få fram fler alternativ än vad vi visar på vår hemsida, det är bara att fråga!