Jobba hemifrån på bästa sätt

Hemmakontor

Fler och fler har bytt sin dagliga arbetsplats på kontoret till att arbeta från hemmet, och med den nya vardagen kommer nya utmaningar. Hur arbetar man effektivt på distans och hur får man ordning och struktur på sina arbetsuppgifter? Här ger vi dig våra bästa tips för att skapa en bättre arbetsplats hemma.

Ha kvar dina gamla rutiner

Stig upp och avsluta din jobbdag vid den vanliga tiden, ta inte med dig ”jobbet hem” och arbeta över dina normala timmar. Ha gärna som rutin att röra på dig i slutet av dagen, det skapar energi i kroppen och signalerar slutet på din arbetsdag på ett naturligt sätt. Genom att hålla kvar vid dina rutiner och ta regelbundna pauser känns det mer naturligt att faktiskt jobba när man är hemma.

Klä dig som om du är på jobbet

Kanske har du som vana att ha mjukiskläder hemma, men det gör lätt att du slappnar av för mycket och tappar i arbetstempo. Aktivera din hjärna och säg till den att ”nu är det jobb som gäller” genom att klä dig på samma sätt som du skulle ha gjort om du var på kontoret. Det behöver inte vara en kostym, men en arbetsskjorta och ett par jeans räcker långt för att signalera till dig själv att det är fokus på arbete som gäller.

Hitta din plats i hemmet

Det är viktigt att man hittar en plats i hemmet som fungerar för arbete. Soffan är skön att sitta i men det är inte den bästa platsen att arbeta på. Soffan förknippas med avkoppling och det är lätt hänt att arbetet övergår till fritid istället. Hitta en plats i ditt hem där du kan fokusera på ditt arbete, gärna utan störningar från familj eller annat. Rensa upp och städa omkring platsen så du inte distraheras i onödan. Pågår distans- arbetet under en längre tid är det bra om man använder en kontorsstol för att få en ergonomisk sittställning. Ännu bättre är naturligtvis om du kompletterar med en ståmatta och ett höj- och sänkbart skrivbord för en god ergonomisk variation. Det gör stor skillnad i längden!

Hitta din plats

Möten online

När vi inte har fyskiska möten i samma utsträckning behöver vi ta dom online istället. Tänk på att kontrollera hur du ser ut i kameran och att tekniken fungerar som den ska och att man kan höra din röst ordentligt. Om du vill avbryta någon, signalera gärna med en handrörelse för att fånga deras uppmärksamhet, ibland är det fördröjning på ljud och bild vilket gör att man lätt pratar över varandra. Om du vill visa något och ska dela din skärm, tänk på att inte ha något känsligt på skrivbordet som syns.

Rör på dig

Genom att röra på dig skapar du energi i kroppen vilket gör att du får bättre fokus under arbetsdagen. Ställ dig upp en gång i timmen och stretcha, få igång cirkulationen och syresätt blodet igen. Har du möjligheten att arbeta vid ett höj- och sänkbart skrivbord rekommenderar vi att stå upp under halva arbetsdagen.

Rör på dig

Håll tät kontakt med dina kollegor

Ta dig tiden att kontakta dina kollegor regelbundet. Att arbeta hemma kan bli ensamt i längden, genom att hålla en regelbunden kontakt med dina kollegor får du viktig social interaktion. Om du har ett möte med en kollega, se till att mötet har en agenda som alla har kommit överens om. När du får svar från dina kollegor via mail eller chat, anta att dom har en positiv tanke bakom svaret. Det är lätt hänt att ett kort svar kan uppfattas negativt i textform.

Tät kontakt med kollegor

Bocka av dina arbetsuppgifter

Starta dagen med att göra en lista på det som behöver bli gjort. Bocka av efter varje avslutad arbetsuppgift och jobba dig genom listan, det ger struktur och en skön känsla när man ser att man åstakommit det man tänkt sig.

Divider

Förr eller senare kommer vi att återgå till våra kontor och våra arbetskamrater igen, men fram till dess är det viktigt att vi gör det bästa av situationen. Vi på Gerdmans har allt du behöver till ett bra hemmakontor och levererar fraktfritt vart du vill. Bättre arbetsplatser - var du än är!

 

;