Hur arbetar du i ditt hemmakontor? Så här gör vi på Gerdmans!

Teams

Har du också arbetat mer än vanligt eller till och med under heltid hemifrån det senaste året? Corona ändrade vår vardag drastiskt och många av oss fick en förändrad arbetssituation, vi fick helt enkelt flytta hem och sätta upp hemmakontor för att börja arbeta på distans. Vi bad några av våra kollegor att dela med sig av sin personliga upplevelse av att arbeta hemifrån, läs mer om deras erfarenhet och ta del av de bästa tipsen kring hemmakontor!

Våra kollegors tankar kring hur det har varit att arbeta hemifrån

Att arbeta hemifrån sparar på tid och koncentrationen blir bättre

”Det finns både fördelar och nackdelar med att arbeta på distans. Jag sparar mycket tid när resan till och från jobbet på morgonen och kvällen saknas. Mitt team sitter normalt i olika länder, så i den meningen har arbetet fortsatt på samma sätt som tidigare eftersom vi brukade kommunicera mestadels digitalt ändå. Jag saknar dock mina kollegor på det finska kontoret.”

Marianne Slotte, Digital Specialist, Finland

 

”Att arbeta hemifrån har både positiva och negativa aspekter. Hemmet är tyst och fridfullt, vilket gör det lättare att koncentrera sig och jag sparar även en hel del tid på resan till och från jobbet. Samtidigt sker all kommunikation med kollegor digitalt, vilket ibland är lite besvärligt. Vardagslivet saknar snacket vid kaffemaskinen, vid en kollegas skrivbord och alla de spontana mötena på kontoret!”

Eeva Helgeland, Digital Specialist, Norge

 

Att ha en rutin är viktigt, även om den kan behöva ändras.

”Att arbeta på distans krävde till en början en hel del förändringar i mina rutiner, men det har ändå känts bra såhär efteråt.”

Irene Stendevad, Säljare, Danmark

 

”För mig har det varit viktigt att upprätthålla min dagliga rutin. Göra mig iordning på morgonen på det vanliga sättet och sedan ta tag i dagens arbete!”

Jennie Svensson, Reklamationsansvarig, Sverige

Eeva

”Jag vaknar upp vid samma tid som vanligt och klär på mig på samma sätt som när jag går till kontoret, jag vill gärna känna mig fräsch på mitt hemmakontor på samma sätt som i normala fall. I mina barns rum har jag inrett med skrivbord, kontorsstol och bra belysning. Jag tar kaffepauser och lunch på samma tider som jag brukar göra på kontoret.”

Eeva Helgeland, Digital Specialist, Norge

 

Att arbeta hemifrån ger utrymme för effektivitet och fokus på arbetsuppgiften.

”Effektiviteten ökar när du enbart kan fokusera på arbete. Det finns inga kollegor att prata med hela dagen som kan störa på koncentrationen.”

Jennie Svensson, Reklamationsansvarig, Sverige

 

”Det bästa är att trycket på morgonen har minskat. Dessutom kan jag koncentrera mig bättre under dagen.”

Eeva Helgeland, Digital Specialist, Norge

 

Hemmakontorets ergonomi är viktigt.

”Jag fick snabbt ont i ryggen när vi flyttade till hemmakontoret i mars 2020. Det var då jag insåg hur viktig en ergonomisk arbetsplats är. Jag sitter i en justerbar kontorsstol Orion och har ett vanligt skrivbord som arbetsplats på mitt hemmakontor. Bra belysning är också viktigt för de där mörka dagarna!”

Eeva Helgeland, Digital Specialist, Norge

 

”Jag tog hem en bra, justerbar kontorsstol från kontoret och jag arbetar vid ett höj och sänkbart skrivbord. Det är verkligen viktigt att hemmakontoret är ergonomiskt eftersom du spenderar så många timmar om dagen vid skrivbordet.”

Irene Stendevad, Sälj, Danmark

Marianne

”Jag har ett höj och sänkbart skrivbord, en sittboll VLUV, en ergonomisk kontorsstol och en stor skärm. Jag tycker att variationen i arbetspositioner under dagen är viktig, det är därför ett höj och sänkbart skrivbord är ett absolut måste! Jag försöker också komma ihåg att ta pauser under dagen där jag rör på mig och värmer upp för att få igång blodcirkulationen.”

Marianne Slotte, Digital Specialist, Finland

 

Våra viktigaste arbetsverktyg på hemmakontoret

”Ett ergonomiskt skrivbord och en justerbar kontorsstol jag kan anpassa efter kroppen. Och naturligtvis min dator!”

Irene Stendevad, Sälj, Danmark

 

”Min dator, min mobiltelefon och möjligheten att chatta med mina kollegor via Teams!”

Jennie Svensson, Reklamationsansvarig, Sverige

 

”Kaffe, kaffe och kaffe! Nej men skämt åsido, kaffe är viktigt men det är ännu viktigare att ha en ergonomisk kontorsstol, två stora datorskärmar jag kan arbeta med och Teams uppkopplat!”

Eeva Helgeland, Digital Specialist, Norge

 

”Jag skulle inte klara mig utan en bra espresso! Det har också varit superviktigt att ha ett ergonomiskt skrivbord och daglig kontakt med mina kollegor via Teams.”

Marianne Slotte, Digital Specialist, Finland

 

Våra kollegors tips för dig som arbetar hemmar

”Håll kontakten med dina kollegor via digitala kanaler, till exempelvis chatt, videosamtal eller liknande. Boka in en gemensam fikapaus då och då som görs online för möjligheten till en mer personlig kontakt mellan kollegorna.”

Marianne Slotte, Digital Specialist, Finland

 

”Var noga med att ta pauser när du behöver och röra på dig. Det är lätt hänt att man glömmer bort att ta en paus när man är fördjupad i sitt arbete.”

Irene Stendevad, Sälj, Danmark

 

”Försök att få ut det mesta av ditt hemmakontor. Tänk på ergonomin, du kan göra mer när du har en bra ergonomisk kontorsstol du sitter på eller ett höj och sänkbart skrivbord att arbeta vid. Kom ihåg att ta pauser!”

Eeva Helgeland, Digital Specialist, Norge

Här är våra top 5 tips för ditt hemmakontor

1. Om du har plats för ett rejält skrivbord, välj gärna ett höj och sänkbart skrivbord. Du kan enkelt variera din arbetsposition under dagen vilket ger dig mer energi och ork. Höj och sänkbara skrivbord finns även i mindre varianter för de hemmakontor där det är trångt med yta.

 

2. Har du ingen plats för ett eget skrivbord utan måste använda ditt matbord? Se till att du har en ergonomisk sittlösning i form av en rejäl kontorsstol.

 

3. Ett aktivt sittande minskar spänning i musklerna, ökar rörelse i din kropp och stärker dina muskler. En sittboll hade kunnat vara en utmärkt lösning i hemmet!

 

4. Kom ihåg att ta pauser! Ställ in en påminnelse på din telefon så du tar rejäla pauser under arbetsdagen och inte glömmer bort dig i arbetet.

 

5. Ha kul på jobbet med dina kollegor! Bara för att du arbetar hemifrån behöver du inte vara borta från dina kollegor. Ta dig tid att umgås med dina kollegor via Teams eller andra digitala tjänster, då blir det inte lika ensamt att arbeta hemifrån!

 

;