Gerdmans guide till rätt arbetsbord och arbetsbänk

Har du ett behov av en ny arbetsbänk eller ett arbetsbord? Med vår guide blir det enklare för dig att välja rätt, och få ett arbetsbord som passar för just dina behov.

 

 

Vid ett köp av ett arbetsbord eller en arbetsbänk är det viktigt att veta vilka krav man har på sitt nya bord. Har bordet tillräcklig belastningskapacitet, är det rätt skiva och kan du bygga ut den med rätt tillbehör? Genom att fundera igenom vilka krav du ställer på ditt bord får du ett arbetsbord som kommer hålla i flera år, utan att du behöver byta ut det.

Ska man ha fast stativ eller höj och sänkbart stativ till ett arbetsbord?

Börja med att fundera på vilken typ av stativ du vill ha. Med ett fast stativ får du ett stryktåligt och stabilt stativ som funkar bra om man inte behöver ändra på höjden. Ett fast stativ har oftast inställningsmöjligheter på benen så man får rätt höjd, men är generellt inget man vill röra igen efter det har blivit inställt rätt. Med ett höj och sänkbart stativ får du ökad flexibilitet i ditt bord, samt möjligheten att flera användare kan arbeta vid samma bord oberoende varje persons längd. När det kommer till höj och sänkbara stativ finns alternativen som manuellt höj och sänkbara stativ eller elektriska stativ. I dagsläget är ett elektriskt stativ det vanligaste på marknaden.

Hur flyttar man på ett arbetsbord?

Har du behov av att kunna förflytta din arbetsbänk eller ditt arbetsbord? Det vanligaste är att man har ett fast arbetsbord som man inte kan förflytta. Men ibland finns behovet av att kunna flytta runt bordet, och då behöver ditt bord möjligheten att ha hjul. Kontrollera om det finns hjul som tillbehör till ditt bord alternativt om det finns andra typer av benpar du kan använda.

Vilken typ av förvaring behöver du till en arbetsbänk?

Vad har du för krav på din förvaring? Din arbetsbänk är mer än endast en arbetsyta. Många gånger behövs det förvaring för verktyg eller andra typer av saker som behövs under arbetsdagen. Då är det viktigt att tänka på vilken typ av förvaring du har möjligheten att sammankoppla med ditt bord. Välj ett bord som erbjuder olika typer av förvaringslösningar. Det kan till exempel vara en lådhurts som skruvas under skivan eller en påbyggnadsställning där man kan hänga upp verktygen på en verktygstavla. Kontrollera om ditt arbetsbord eller din arbetsbänk har möjligheten att byggas upp med tillbehör. Oftast finns en påbyggnadsskena eller liknande där man kan bygga upp en hylla som hör till arbetsbordet eller bänken. Med en sådan typ av lösning har du möjligheten att bygga upp ditt bord så det passar till din arbetsuppgift.

Vilken typ av bänkskiva ska man ha till en arbetsbänk eller ett arbetsbord?

Vad har du för typ av arbetsuppgifter? Är det vätskor inblandade eller är det en torr miljö? De olika materialen passar sig olika bra beroende på vilken arbetsuppgift du ska utföra, nedan följer en enklare förklaring:

Laminat: Är en tryckt plastdekor på en kärna av spån. Klarar tillfälliga spill av vätskor eller olja. Finns oftast i trä-imitation eller i en solid helfärg.

Oljehärdad board: Ett prisvärt alternativt som oftast är det billigaste alternativet av skiva. Funkar för alla typer av användande, dock ska man vara medveten att vätska som sugs in i boarden gör att oljan ”blommar ut” och det skapar fläckar.

Vinyl: En kärna av spån klädd med vinyl på arbetsytan. Vinylen klarar vätskor och oljespill utan några problem och fungerar på samma sätt som en golvmatta i ett duschrum. Den lite mjukare ytan förhindrar även att verktyg och annat material glider omkring.

Parkett: En kärna av spån klädd med riktigt trä runt om. Parkett har ett brett användningsområde och funkar för de flesta typer av behov. Parkett klarar även tillfälliga spill av vätskor och oljor.

Stål: En kärna av spån klädd med ett ytskikt av stål. En väldigt slitstark och stryktålig yta som tål de flesta typer av vätskor, oljor och kemikalier. Den är lätt att rengöra och har hög tålighet mot slag och repor. Kontrollera gärna om det är en helklädd stålskiva eller endast en halvklädd skiva. Vid mycket arbete med vätskor kan det vara viktigt att ha en helklädd skiva.

Divider

Med hjälp av vår guide hoppas vi på Gerdmans Inredningar att du hittar rätt arbetsbord eller arbetsbänk för dina behov. Om du fortfarande inte vet exakt vad du är ute efter kan du alltid kontakta vår kundservice så hjälper vi dig att ta fram en lösning för ditt behov!

 

;