Fyra trender inom kontor

Tysta rum

Om det finns något vi lärt oss under de två senaste åren är att gränserna för var vi arbetar har suddats ut bit för bit. Det gäller inte längre att alltid vara på kontoret, nu ska vi även ha möjligheten att arbeta hemifrån på ett enkelt och effektivt sätt. Så vilka trender är det vi kan se under 2022 inom kontorsmöbler? Här är våra tankar!

Hemmakontoret är här för att stanna

Det som tidigare var en lösning för att undvika smittspridning har snabbt blivit det nya normala på flera arbetsplatser och hemmakontoret är här för att stanna. Med flytten av arbete till våra hem har även behovet på våra kontorsmöbler ökat. I början av pandemin räckte det kanske med att sitta framför köksbordet och arbeta, men med tiden har kroppen börjat klaga. Därför är det viktigt att ha rätt ergonomiska kontorsmöbler även i ditt hem. Ett höj och sänkbart skrivbord, en rejäl kontorsstol eller sadelstol och en ståmatta gör det enkelt att få rätt ergonomi även i hemmet.

Hybridlösning är det nya

En hybrid arbetsplats är en kombination av det traditionella kontoret och distansarbete, där man arbetar hemifrån några dagar i veckan och resten av tiden på sitt kontor. Man kan säga att arbetsplatsen anpassar sig efter var arbetarna är och inte tvärtom. För att den typen av arbetsplats ska fungera krävs det att företaget har en digital mognad där man kan genomföra möte online och samarbeta via digitala kanaler. Då många arbetare är vana vid att arbeta hemifrån under pandemin kommer den här typen av arbetslösningar vara mer och mer normalt i framtiden. Det ställer nya krav på kontoret där man behöver ha möjligheten att ha mindre möten bort från de stora konferensrummen.

Öppna kontorslandskap försvinner inte

Även om vi kommer spendera mindre tid på våra kontor innebär det inte att betydelsen av kontoret kommer förminskas. Om något är det ännu viktigare att våra kontor i framtiden ger oss de rätta förutsättningarna för den nya tidens möten.

Om kontoret ska behålla sin dragningskraft mer än hemmakontoret gäller det att titta sig omkring. Kanske finns det möjligheter att omforma till ett mer aktivitetsbaserat kontor som utnyttjar ytorna effektivare? Det kan till exempel betyda fler mötesrum och grupparbetslösningar, färre traditionella fasta arbetsplatser med stol, skrivbord och skärm och fler flexibla arbetsplatser. Våra öppna kontorslandskap ska förse oss med möjligheten att vara sociala med våra kollegor och ge oss möjligheten att samarbeta.

Möte

Då fler personer kommer samsas om samma kontorsmöbler är det viktigt att kontorsstolarna är inställningsbara för varje individs behov. Med en inställningsbar kontorsstol kan varje medarbetare anpassa sin ergonomi på rätt sätt även utanför hemmakontoret.

Glöm inte att skapa tysta rum

För att kunna skapa ert framtida kontor är det viktigt att ni har rätt förutsättningar på plats. Det innebär att man har höj och sänkbara skrivbord och ergonomiska kontorsstolar för att personalen ska ha rätt ergonomiska fördelar. Se även till att det finns möjligheten till att gå undan för de digitala mötena som behövs. Du kan med fördel installera en ljudisolerad podd eller skärma av med golvskärmar för att skapa utrymme åt personalen.

Vi på Gerdmans hjälper dig gärna vara förberedd inför det kommande årets nya utmaningar. Tveka inte att kontakta oss för rådgivning och hjälp. Tillsammans skapar vi bättre arbetsplatser!

;