Ergonomi på arbetsplatsen – del 1, kontor

Att ergonomi är viktigt på arbetsplatsen, är det troligtvis ingen som missat. Vi vet att det är viktigt för oss som individer, men också att det ger företag och arbetsgivare enorma fördelar. I två olika delar tittar vi närmare på ergonomi vid datorn och på kontoret, och hur vi kan undvika eventuella skador som kan uppstå av felaktig belastning.

 

 

När vi hör ordet ergonomi, tänker nog många av oss på hur vi ska sitta och stå vid vår arbetsplats, för att slippa konsekvenser som muskelvärk, huvudvärk, inflammationer m.m. Konsekvenser som kan leda till smärtsam och kostsam sjukfrånvaro. Dennis Jensen jobbar som osteopat och säger: ”Som människor har vi kroppar, som är gjorda för rörelse. I dagens samhälle är det dock få förunnat att få använda sin kropp som ett verktyg för att utföra sitt arbete.”

 

Idag arbetar många av oss på kontor och har arbeten som är, mer eller mindre, statiska. Arbeten där vi ofta utför samma rörelser, dag ut och dag in. När vi utför samma rörelser ofta och under en länge tid, så bygger kroppen ett rörelsemönster. Om vi utför dessa återkommande rörelser på fel sätt så bygger kroppen ett felaktigt mönster. Vi kommer kanske inte att uppleva de som fel, men kroppen försöker hela tiden korrigera det vi utsätter den för och det är då, i efterhand, som skador uppkommer. Skador som ledinflammationer (bl.a. tennis- och golfarmbåge), huvud- och muskelvärk och den för många så fruktansvärt avskydda gamnacken.

 

Det som många kanske inte är medvetna om, är att också andra konsekvenser uppkommer. Bl.a. kan koncentrationssvårigheter och stress framkallas av felaktiga arbetsställningar. Om vi får svårt att koncentrera oss så är vi förvisso närvarande på jobbet, men inte så effektiva som vi skulle kunna vara. Vi hinner inte med det vi behöver och det skapar ytterligare en faktor till stress i vår vardag. Detta är naturligtvis ännu ett incitament för arbetsgivare att se till att medarbetarna har det de behöver.

 

Men vad kan vi då göra? Att bli medveten är naturligtvis första steget. Att själva bli medvetna om hur vi sitter. Att exempelvis inte klämma in telefonen mellan huvud och nacke, använd istället hörlurar eller högtalarfunktion. Att sitta rakt framför datorn och titta rakt in den och om nödvändigt, se till att eventuella papper som behövs, står framför och inte ligger bredvid skärmen. Det är inte lätt att veta vad som görs fel men som tur är finns det arbetsmiljökonsulter som kan hyras in för att hjälpa oss.

 

Steget därefter är att undersöka vilka hjälpmedel som finns tillhands för att hjälpa oss att inte fortsätta med den felbelastning som vi vant oss vid. Det kan vara alltifrån headset, till höj- och sänkbart skrivbord.

 

Dennis menar att ett höj- och sänkbart skrivbord borde vara ett minimikrav för alla arbetsgivare. Det är ett utmärkt exempel på hur vi kan skapa lite av den dynamik som vi människor mår så bra av. Små saker som gör att vi under hela arbetsdagen skiftar arbetsposition.

 

I nästa del av Gerdmans ergonomiskola ska vi ta en närmare titt på ett urval av produkter som kan hjälpa dig och din kropp till bättre arbetsställningar.

 

;