Ergonomi på arbetsplatsen – del 2, arbetsplatsmatta

Ergonomi handlar om att anpassa sitt arbete och sin arbetsmiljö för att skapa de bästa förutsättningarna, både med och utan redskap, för att ens kropp ska kunna användas korrekt och på så sätt minimera skador. Eftersom vi människor egentligen är skapta för att röra på oss och utföra varierande arbetsuppgifter så brukar rådet till oss vara att försöka skapa dynamik i vår vardag. Ett sätt att göra detta, som vi talat om tidigare, är att växelvis stå och sitta när vi jobbar. Då hjälper en bra arbetsplatsmatta. I den här artikeln beskriver vi hur en ergonomisk arbetsplatsmatta både minskar belastning och skapar dynamik.

 

 

Ergonomisk arbetsplatsmatta för din hälsa

Den som under större delen av arbetsdagen behöver stå upp på ett hårt underlag, känner ofta både stel- och stumhet i ben och rygg. Detta beror på att vår kroppsvikt hela tiden belastar våra leder och muskler i rygg, ben och fötter. Det sker ingen omväxling som när vi går eller sitter och de spända musklerna gör att blodcirkulationen försämras och gör oss stela. Denna känsla kan i sin tur göra oss trötta, okoncentrerade och i längden ineffektiva.

 

En arbetsplatsmatta är en utmärkt redskap att använda för att förbättra arbetsmiljön i sådana här situationer. Den mjuka mattan förhindrar att vi blir helt stillastående då vi omedvetet förflyttar våra fötter med små rörelser för att parera det flexibla underlaget. Detta ökar blodcirkulation i fötter och ben och därmed orkar vi mer och kan undvika stelhet och smärta och minimerar tröttheten.

 

I arbete där man rör sig över en mindre yta, som till exempel i en butik, avlastar arbetsplatsmattor knän och rygg. Vid varje nedslag dämpar mattorna stöten, precis på samma sätt som en joggingsko på en löprunda. Samtidigt som mattan skonar knän och rygg motverkar den också trötthet i leder.

 

Så enkelt är det, med hjälp av arbetsplatsmattor kan vi både känna oss piggare och i längden slippa fysiskt obehag. Det är dock viktigt att du tänker på ett par saker när du ska välja en arbetsplatsmatta. Det första är hur mycket den kommer att användas och därefter i vilket utrymme den ska användas.

 

Som människor har vi kroppar, som är gjorda för rörelse. I dagens samhälle är det dock få förunnat att få använda sin kropp som ett verktyg för att utföra sitt arbete.

 

I en våt miljö är en gummimatta med halksäker yta lämplig. Det finns specialmattor som till exempel arbetsplatsmattor som är resistenta mot oljor eller gummimattor som är tillverkade för att tåla höga temperaturer under svetsarbete. För en torr miljö finns det arbetsplats- och kontorsmattor i olika design, form och ytskikt.

 

Vi på Gerdmans finns här för att hjälpa dig till rätt val av rätt arbetsplatsmatta.

 

;