Just nu: SOMMARKAMPANJ ☀ -20% på ALLT

Så vårdar du dina utemöbler

Enkel vård av utemöbler

En trämöbel eller en utemöbel i metall är slitstark och tålig, men den behöver vårdas för att hålla sig fin länge. Här är några bra tips och skötselråd som förlänger livslängden på dina utemöbler. Med vinterförvaring, rätt rengöring och ytbehandling kommer du långt. Ta hand om dina utemöbler så håller de länge. Gerdmans guidar!

Allmänna skötselråd för utemöbler

Utemöbler är tillverkade för att stå utomhus, men väder och vind sliter ändå på dina möbler. Det är en bra idé att vinterförvara möblerna torrt, skyddat och frostfritt för att förlänga livslängden på dina utemöbler. Du kan också skydda dina möbler med en presenning. Ett annat tips är att ställa din möbel med lutning om det blir regn, så att vattnet kan rinna av.

 

Rengör dina utemöbler med vatten blandat med såpa eller diskmedel ett par gånger per säsong. Har möblerna fått ytliga mögelangrepp, algavlagringar eller liknande, så kan du tvätta utemöbeln med lite vatten utspätt med ättika.

 

Dra åt skruvarna på din trämöbel regelbundet, så håller de sig stabila. En god vana är att rengöra utemöblerna och dra åt skruvarna innan du vinterförvarar. När våren kommer, så kan du sätta dig i solen och njuta direkt.

Vård av trämöbler

Trä är ett levande material, därför är det helt naturligt att kåda, små sprickor och färgskiftningar kan förekomma. Mjuk kåda kan du ta bort med terpentin och stelnad kåda kan skrapas bort. Följ skötselråden för just det träslag som din utemöbel är tillverkad av, så kan du njuta av den länge. 

trämöbler

Ek, teak eller ädelträ: Utemöbler av ek, teak eller ädelträ innehåller mycket olja redan från början. De behöver därför inte behandlas. Med tiden bleknar teak från sin gyllenfärgade nyans till en vacker silverfärgad. Vill du att din möbel ska behålla sin ursprungliga färg, så kan du olja in din möbel. Det är viktigt att utemöbeln är torr när du sätter igång och oljar in utemöbeln

 

Obehandlat trä: Om dina trämöbler är obehandlade behöver de lite kärleksfull behandling för att hålla sig fina i vårt nordiska klimat. Olja in eller måla dina möbler? Det är en smaksak. Om utemöblerna har varit målade tidigare ska du slipa ner den gamla färgen innan du lägger på ett nytt lager. Måla när det är fint väder och följ instruktionerna på färgburken för rekommenderad temperatur i luften.

 

Hardwood (Akacia): Hardwood är ett samlingsnamn för alla olika typer av lövträd med ursprung i Sydostasien. Har din utemöbel en FSC-märkning? Bra, då kommer de från ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö. Hardwood oljas in flera gånger per säsong för att behålla sina goda egenskaper. Olja ytan ordentligt i flera omgångar tills du ser att träet inte suger upp mer av oljan, stryk därefter bort överflödig olja med en trasa eller papper.

 

Furu: En nyinköpt möbel i furu ska behandlas direkt och sedan minst två gånger till under det första året. Efter första året räcker det med att man behandlar möbeln en gång per år eller vid behov. Olja in ytan och låt träet suga in oljan, torka bort all överflödig olja med en trasa eller papper.

 

När är det dags att olja in din trämöbel igen?
Titta på ytan! När regndroppar sugs in i träet och inte stannar kvar på ytan längre är det dags att olja in igen. Tvätta av din möbel först, slipa den en omgång med sandpapper för att rensa ytan ordentligt. När förarbetet är gjort stryker du på olja med pensel så den tränger in ordentligt i träet. Torka bort all överflödig olja som flyter ovanpå. Står dina trämöbler står på gräs så suger de upp fukt från underlaget? Då behöver de lite extra olja på benen. Vi har ett enkelt knep! Häll olja i ett upp och nedvänt burklock, ställ benet till din utemöbel i den lilla oljedammen på locket. Gör det på alla fyra benen samtidigt och låt stå tills all olja du har hällt i locken sugits upp.

Vård av plastmöbler

Plastmöbler är nästan helt underhållsfria under sin livslängd.  Skölj av och rengör vid behov. Ofta är möblerna tillverkade av plast som är UV-stabiliserad, vilket gör att de står emot solljuset utan att blekas. Men det finns  skillnader på plast och plast. Här är några tips på hur du sköter om utemöbler i olika typer av plastmaterial. 

plastmöbler

Aintwood: Aintwood är en genomfärgad polystyrenplast som liknar målat trä. Ett material för dig som gillar trä, men vill ha minimalt underhåll. Aintwood är väldigt tåligt och klarar temperaturer från -25 till +50°C. Utemöbler i Aintwood är lättskötta. Rengör vid behov med vatten utblandat med såpa eller diskmedel.

 

Konstrotting: Förvara dina utemöbler av konstrotting inomhus under vintern, eftersom konstrotting blir skör av kylan. Möbler av konstrotting är enkla att rengöra. Tvätta av med vatten som du blandar med såpa eller diskmedel. Använd aldrig högtryckstvätt på möbler av konstrotting!

 

Övriga plastmöbler: Torkas av regelbundet med vatten utblandat med såpa eller diskmedel.

Vård av metallmöbler

Utemöbler som är tillverkade av metall är tåliga och har en lång livslängd, generellt sett. Olika metaller har olika fördelar och därför också olika skötselråd. Det är viktigt att du kontrollerar vilken metall just din möbel är tillverkad av, så att du kan ta hand om den på bästa sätt. 

metallmöbler

Aluminium: Utemöbler som är tillverkade av aluminium ska vinterförvaras, för att hålla sig fina länge. Rengör med såpavatten vid behov eller ett par gånger per säsong. Om din möbel har plastdetaljer eller trädetaljer, så behöver dessa delar behandlas separat.

 

Gjutjärn: Utemöbler av gjutjärn är stabila och tåliga. De kan stå ute året runt, men vinterförvara gärna om du har starka armar. Hur underhåller du gjutjärn? Borsta rent rost från med en stålborste. Måla möbeln med en rostskyddande färg, därefter med färg avsedd för gjutjärn i valfri kulör. Är din gjutjärnsmöbel lackerad så behöver den lackas om vart 4-5 år, beroende på hur skyddat den stått.

 

Rostfritt stål: Utemöbler i rostfritt stål är vädertåliga och kan stå ute året runt. Ytlig rost kan bildas, beroende på hur möbeln är ytbehandlad. Använd rengöringsmedel som är avsett för rostfritt stål. Det både rengör och lämnar en skyddande yta på din möbel. Om du upprepar rengöringen två gånger per år, så har du en möbel som håller sig fin länge.


Till sist: Glöm inte att njuta av utelivet på jobbet! Gerdmans har ett brett sortiment av utemöbler för alla miljöer och hjälper dig gärna att hitta rätt möbler för just dig.

 

Utebord & Cafébord | Utestol & Caféstol | Picknickbord & Bänkbord | Parkbänkar & Utesoffor | Utemöbler

;