Konsten att hitta bästa kontorsstolen

I dagens samhälle gör våra arbetsuppgifter att vi sitter mer och mer stilla. Med vårt längre sittande kommer nya krav på ergonomi och vad vi bör tänka på för att få en så bra arbetsdag som möjligt. Eftersom vi är olika som människor är det alltid svårt att hitta en lösning som ”passar alla”. Vi är olika långa, väger olika mycket, rör oss olika och sitter vid skrivbordet på olika sätt. Vissa av oss vill gärna gunga hela kroppen bakåt så att skorna lyfter från golvet när vi pratar i telefon, och andra vill aldrig släppa golvet med fötterna men lutar ofta överkroppen bakåt mellan varven för att sträcka ut och få igång blodcirkulationen. Det finns inget riktigt rätt eller fel, vad som är rätt är helt enkelt beroende på individen. Det är därför vi på Gerdmans har plockat fram en snabb guide kring vad du bör tänka på när det kommer till att välja rätt stol för dig, så du kan hitta en stol som passar just dig och dina behov!

 

Vilket arbete ska stolen utföra?

Vid valet av ny kontorsstol måste du ta hänsyn till vilket arbete den ska klara, vem som ska trivas i den och hur länge den personen kommer att sitta varje dag. Den som är låst vid skrivbordet hela dagen behöver en helt annan stol än den som är ute och springer mellan varven. Finns det några ergonomiska saker som bör tänkas på, problem med ryggen eller liknande?

 

Välj stol med omsorg – vi låter dig prova

En otillräcklig stol kan leda till dålig ergonomi med hälsoproblem som följd om det vill sig riktigt illa. Därför är det viktigt att tänka på dig själv och dina medarbetare i valet av stolar. Ta gärna hjälp av en sjukgymnast som kan ge tips på vad som funkar för varje individ på företaget. Sätt ergonomi framför estetik helt enkelt! En bra stol är ett enkelt sätt att både öka arbetsglädjen och hålla värken borta, vilket ger fördelar för alla som arbetar på företaget. Det är just därför vi på Gerdmans låter er prova kontorsstolen innan ni bestämmer er, så ni har möjligheten att känna efter vilken stol som passar bäst.

 

Ju fler inställningar, desto bättre

Sitter du ned under långa arbetspass utan att resa dig är det viktigt att stolen ger möjlighet att ändra på sittställningen. Under ett telefonsamtal är det bra om du kan luta dig tillbaka och få en gungande funktion så att cirkulationen kommer igång. När du sedan lutar dig framåt för att arbeta bör du ha en mer upprätt och stabil sittställning med stöd närmare arbets­ytan. Väljer därför gärna en stol med många inställningsmöjligheter, så du har möjligheten att variera din sittställning under dagen.

 

Allt vanligare med aktivitetsbaserade kontor

Idag kan många jobba flexibelt med mobiltelefon och laptop. Kontoren byggs om för att snarare passa olika arbetsuppgifter än specifika människor. Beroende på arbetsuppgift väljer du det skrivbord som passar, i öppen miljö eller i ett avskilt rum. Detta ställer krav inte minst på kontorsstolarna, som plötsligt måste passa många olika personer. En stol med många inställningar ökar antalet person som kan använda stolarna, då det blir enklare för individen att anpassa stolen.

•••

Rätt inställning gör kroppen gladare

Här är åtta tips på hur du ställer in din kontorsstol för bästa möjliga sittställning.

  1. Sätt dig upprätt på stolen och justera sitshöjden så att benen hamnar i 90° vinkel när fotsulorna är i golvet.
  2. Ställ in ryggstödet så att högsta punkten hamnar ungefär i axelhöjd. Då avlastas nacken och du får oftast ett bra stöd ända ner i svanken.
  3. Luta bak ryggvinkeln en aning och ställ in sitsdjupet så att knävecken hamnar ca en handflatas avstånd från sitsens framkant.
  4. Ställ in armstöden. Höjden ska vara ungefär samma som skrivbordsytan så att du kan släppa ner axlarna och behålla dem i en avslappnad höjd. Se till att du enkelt och bekvämt kan sitta med armarna på armstödet, inte för högt så det skapar spänning i axlarna.
  5. Motståndet i ryggstödets gungning ställs in genom att vrida med- eller motsols på viktinställningen. Gungningen ska komma igång när du lutar dig lätt tillbaka utan att ta i, det ska inte kännas som att ryggstödet ”trycket mot dig” för mycket.
  6. Om du inte är så lång kan det vara skönt att tilta sitsen lite framåt/nedåt för att få bättre stöd av golvet.
  7. Hitta en bra balans på sittbenen. Testa i utgångsläget genom att skjuta ifrån och rulla stolen fram och tillbaka med fötterna i golvet.
  8. Alla stolens funktioner ska helst vara igång hela tiden för att ge stillasittandet så mycket rörelse som möjligt, det ökar blodflödet och ger dig mer energi.

 

Kraven på en ergonomisk stol

Tänk alltid på ergonomin när du väljer din stol. Stolen ska kunna anpassas efter din storlek och förutsättningar, så att inte kroppen utsätts för felaktig belastning. När det gäller en kontorsstol betyder det att den ska gå att individanpassa genom reglering av:

 

  • Sitsens höjd från golvet
  • Ryggstödets höjd upp och ner
  • Motståndet i gungningen
  • Sitsdjupet
  • Sitsen och ryggens vinkel
  • Armstöd
  • Nackstöd

Våra stolars olika funktioner

 
Permanentkontakt

Innebär att ryggstödet följer överkroppens rörelser samt ger stöd för ryggen. Sitsen är fast.

 
Synkrongunga

Innebär att sits och ryggstöd, vid frikoppling, följer kroppens rörelser synkroniserat.

 
Free Float

Innebär att sits och rygg kan frikopplas och röra sig oberoende av varandra. Det är kroppen som bestämmer rörelseförloppet.

 
Balansgunga

Innebär att sits och rygg har en fast inställning som gungar synkroniserat utifrån en vippmekanism i mitten av stolen.

 
Knäledsgunga

Innebär att sits och rygg har en fast inställning som gungar synkroniserat utifrån en vippmekanism i främre delen av sitsen.

 
Säkerhetsmekanism

Förhindrar ”katapulteffekt” som kan uppstå när gung-mekanismen frikopplas från låst läge till friläge.

 
Klädsel

Martindale är ett mått för tygets slitstyrka. Ju högre siffra desto bättre hållbarhet. Tyget är riktigt slitstarkt redan från Martindale 50 000.

 
Hjulen

Som standard hjulen är anpassade för hårda golv. Till vissa av våra stolar går det även att beställa andra hjul, t ex för heltäckande textilgolv. Fråga oss!

 

Genom att följa våra tips är vi på Gerdmans övertygade om att du kommer hitta en kontorsstol som passar för din kropp och dina behov, som du kommer kunna använda dig av under flera år framöver!

 

;